2010. július 20., kedd

Iris pumila : apró nőszirom
Iridaceae családba tartozik (Nősziromfélék családja)
Az apró nőszirom lehet világossárga, sárga, ibolyáslila, vöröseslila és piszkosfehér. Színhibridek gyakoriak.
A Budai hg.-ben fényképeztem, egy szép vasárnap délután, egy csöndes romantikus kirándulás alkalmával férjemmel. Már nem fáj annyira a szívem. Vagy mégis?
A gyöktörzse vékony, további vékony indákat fejleszt.
A szár igen rövid.
Április-májusi virágzású. Mi áprilisban kirándultunk.

2 megjegyzés:

Biobiotta írta...

Szia! Nekem lenne pont az irissel kapcsolatban egy kérdésem: nemrég mondta nekem valaki, hogy az irist liliomnak is lehet nevezni, mivel a liliom az irisből lett nemesítve (vagy fordítva mondta már nem tudom), de a lényeg hogy azt állította, hogy rokonság van a két faj között. Én ezt nem tudom elképzelni, mert a két növény ( legalábbis azok a példányok amelyeket eddigi életem során láttam) teljesen máshogy néz ki. Szerinted hogy van? Nagyon szépen köszönöm előre is a válaszod!!

Vadassy Rita írta...

Szia Viki!
Elnézést a késői válaszért. Szerintem annyiról van szó, hogy régebben az íriszfélék és a liliomfélék rendszertani besorolása más volt. Valószínűleg az íriszfélék családja, a liliomvirágúak rendjébe tartozhatott. Ha nem is pontosan így történt, de a lényeg az, hogy a fajok rendszertani besorolása az évszázadok alatt sokat változott, így a népi elnevezések közé is bekúszott valahogy. :) Üdv, és örülök hogy benéztel, Rita