2009. augusztus 23., vasárnap


Veronica austriaca: osztrák veronika. (Scrophulariaceae -tátogatófélék családjába tartozik, Simon T. növényhatározója alapján)
Budaörsön, Odvas hegyen fényképeztem. Száraz gyepek, sziklagyepek növénye. Virágzata rendszerint hosszúkás, világos, vagy mély kék. Feltűnő növény.
Megjegyzés: A Veronica austriacanak alfajai vannak. alfajok (subspecies): austriaca, dentata, teucrium. Ez a növény az austriaca.

4 megjegyzés:

Ági írta...

Szia, Rita, végre, márazt hittük, nem írsz többet. Várjuk szakszerű leírásaidat. Szekálhatlak majd különféle botanikai kérdésekkel?

Vadassy Rita írta...

Szia Ági! Persze, nyugodtan zaklathatsz :)
Most töltögetek fel képeket, sajnos az utóbbi időben vagy beteg voltam, vagy utaztam, így kevés időm maradt a blogra. Most próbálom pótolni.
Örülök hogy rendszeresen nézitek!
Üdv: Rita

Ági írta...

Ha zaklathatlak, a kérdésem a következő: Csavarogtunk a Szigetközben, a Duna Halászi és Mosonmagyaróvár felőli oldalán egyaránt. Találtunk egy peremizsszerű virágot, amit a blogunkban "Nyári pillanatok" cím alatt bemutattam. Az én meghatározásom szerint selymes peremizsről van szó, amiről az alábbi helyen idéztek:
http://szigetkoznet.extra.hu/termeszetved/vedettertekek/vednoveny.htm
Idézem:
"Selymes peremizs (Inula oculus-christi): Egyetlen lelőhelye a Halászihoz tartozó "Derék-erdő" melletti parányi rontott erdőben van (feltehetően egykor pusztai tölgyes lehetett). A többszáz töves állomány egy illegális kavicsbánya és szemétlerakó miatt erősen pusztulóban van." A helyszín passzolt, a leírás is - nagyjából az általam talált kis növénykére. Azonban a Duna mosonmagyaróvári oldalán is találtunk hasonló növénycsoportot, és ez elbizonytalanított. Jól határoztam-e meg vajon(mivelhogy a szakirodalom szeinti élőhelyén kívül is volt.)? Nem téveszthettem össze más növénnyel? Több határozókönyvem is van, fotós is, meg rajzos is, de mindkettőnek megvannak a maga gyengéi (nem méretarányos vagy fekete-fehér stb.) Nagyon cikinek tartom, hogy a blogban fennen hirdetem, hogy ilyen-olyan növényeket találtam, és közben meg hibásan határozom meg, ha nem is szándékosan, de félrevezetve az olvasókat. Arra kérnélek, ha időd engedi, nézd meg a blogunkban a növénykét, és ha van kedved, írj egy bejegyzést a helyes növényhatározási eljárásról, (pl. mit kell figyelembe venni a növényen stb. Nagyon szép növények élnek a Szigetközben, sok szépséges dolgot láttunk, de a pontatlasággal sokat rontunk a blog értékén, ha a növényfotókat pancser határozással tesszük fel. Köszönööm segítségedet, jó egészséget kívánkl!

Vadassy Rita írta...

Szia Ági!
Bocs hogy csak most írok, megnézem a blogotokat! (bár én is hibázok.. )
Üdv: Rita